Englezii de la GlaxoSmithKline, care deţin în Braşov fabrica Europharm, se aşteaptă ca exporturile acesteia să crească cu 330% faţă de cele realizate anul trecut., după ce în acest an a început producţia pentru noi medicamente. Anul trecut, fabrica de la Braşov înregistrase creşteri ale exporturilor cu 186%.
Patrick Desbiens, general manager al GSK România, spune că „exportăm medicamente produse la fabrica din Braşov în peste 50 de ţări din întreaga lume. Fabrica GSK din Braşov trece printr-un proces de transformări ca urmare a unui plan de investiţii pentru a îngloba proiectele de transfer de producţie pentru Seroxat, un antidepresiv, şi Retrovir, medicament contra HIV/ SIDA. Intenţia companiei este de a transfera producţia unora dintre mărcile originale GSK către fabrica din Braşov”.
Până acum, GSK a investit 5,5 milioane de dolari pentru transferul de Seroxat, iar până la sfârşitul anului suma s-ar putea dubla şi ar ajunge astfel al circa 10 milioane dolari.
Totuşi, britanicii pun foarte multe din planuri sub semnul întrebării, după ce reglementările din industria medicamentelor par a se fi înăsprit. Ei se plâng că în septembrie 2009 Guvernul a decis extinderea termenelor de plată către farmacii la minimum 210 zile, dar că în realitate se ajunge la 270 de zile. Desbiens a spus că alte ţări din Uniunea Europeană taxează profitul şi nu vânzările.
„Suntem descurajaţi în a demara orice fel de planuri adiţionale de investiţii şi luăm în considerare chiar şi opţiunea de a amâna pentru moment investiţiile noastre şi exporturile din Braşov”, a mai spus Desbiens. GSK a cumpărat fabrica de la Braşov la început anilor 2000 în prima tranzacţie importantă din această industrie. Englezii de la GlaxoSmithKline, care deţin în Braşov fabrica Europharm, se aşteaptă ca exporturile acesteia să crească cu 330% faţă de cele realizate anul trecut., după ce în ac