Bugetul va fi rectificat pe o scădere economică de 1,9% în 2009 şi un deficit bugetar de 6,8% din PIB, iar cheltuielile de capital vor fi reduse cu 0,2% din PIB, finanţarea domeniilor prioritare fiind asigurată, a declarat premierul Emil Boc. Sursa: Vlad Stanescu
Produsul Intern Brut (PIB) pe care va fi fundamentată rectificarea bugetară este de 511,58 miliarde lei, a precizat şeful Executivului.
Subvenţiile de la bugetul de stat pentru plata pensiilor până la sfârşitul anului vor fi suplimentate cu 3,8 miliarde de lei.
Guvernul va suplimenta fondurile pentru cofinanţarea proiectelor europene de la Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului şi va capitaliza cu 46 de milioane de euro Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, vizând cofinanţarea programelor europene.
De asemenea, se alocă 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor pe care statul le are la firmele din domeniul sănătăţii. La aceşti bani se adaugă 0,9 miliarde de lei la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), pentru achitarea plăţilor acesteia către furnizori.
„Nu se taie niciun euro de la cofinanţare, dimpotrivă, la Mediu şi Agricultură am suplimentat, astfel încât absorbţia fondurilor UE să nu aibă de suferit. Am capitalizat Fondul de Garantare cu 46 de milioane de euro, în vederea garantării prefinanţărilor şi cofinanţărilor pentru firmele care au proiecte europene”, a subliniat premierul Boc.
Prin capitalizarea Fondului de Garantare se pot acorda garanţii, credite până în 2 miliarde de euro pentru asigurarea cofinanţării la proiectele europene, a precizat premierul.
Totodată, Guvernul mai alocă 500 de milioane de lei pentru ştergerea altor datorii pe care companiile de stat le au la diverşi agenţi economici, care, la rândul lor au datorii la stat.
Guvernul a discutat astăzi,în primă lectură, rectificarea bugetară pentru 20