Capitala Chinei nu mai e ce a fost acum câteva zeci de ani şi nu o să mai fie niciodată un oraş închis. Beijingul trăieşte şi se bucură de viaţă!
Bine, nu era chiar Mao, însă la Beijing, umbra lui încă mai bântuie pe străzi în costumele purtate de personaje în vârstă, care nu încetează să se mire de culoare după zeci de ani monocromatici.
Cel de-al doilea oraş ca mărime al Chinei şi capitala unei ţări ce a depăşit de mult miliardul de locuitori, Beijing-ul zumzăie la propriu. Viaţa pulsează aici peste tot, în pieţele de noapte, în mareele de biciclete ce inundă străzile, în centrele comerciale, pe aleile cartierelor vechi, dincolo de zidurile Oraşului Interzis, dincoace de Marele Zid Chinezesc.
Ajunşi în oraş după un zbor ameţitor, nu veţi apuca să vă dezmeticiţi pe toată durata şederii aici. În primul rând pentru că sunt mulţi oameni, şi în al doilea rând pentru că aici este adunată toată China, cu tradiţii, etnii şi bucătării. O excursie la Beijing necesită antrenament prealabil.
După ce vă cazaţi la un hotel de lux cu toate facilităţile pe care le-aţi găsi şi în Europa, dar poate cu un preţ mai mic, sau la un hotel mediu unde personalul de-abia o rupe pe engleză, faceţi o plimbare în jur. Să vă obişnuiţi cu oamenii şi cu atmosfera. Faceţi rost de o broşură cu transportul în oraş şi plănuiţi-vă ce vreţi să vedeţi şi cum ajungeţi acolo. Taxiuri, tramvaie, autobuze sau metrou vă stau toate la dispoziţie însă oraşul fiind mare şi atracţiile răspândite generos, de obicei va trebui să schimbaţi două trei mijloace de transport pentru a ajunge la destinaţie. Iar după ce v-aţi plictisit sau v-aţi lăsat păgubaşi, veţi fi cu siguranţă flămânzi. Vânzătorii ambulanţi rezolvă pe loc această problemă şi vă sfătuiesc să încercaţi cât mai multe specialităţi. Cam totul este bun, iar ce e ciudat arată ciudat, aşa că nu vă puteţi înşela. După ma