Banca britanică "Barclays" Plc a acceptat să plătească 298 de milioane de dolari pentru rezolvarea pe cale amiabilă a unui litigiu în care procurorii americani au acuzat instituţia de modificarea unor documente timp de peste zece ani, în vederea ascunderii unor tranzacţii care implică state aflate pe "lista neagră" a SUA.
Este vorba despre ascunderea unor transferuri de fonduri de sute de milioane de dolari către SUA, din Cuba, Libia, Iran, Sudan şi alte state sancţionate de Washington.
"Barclays" va plăti 149 de milioane de dolari către Departamentul de Justiţie din SUA şi 149 de milioane către Biroul Procurorului General al New York-ului.
Oficialii americani susţin că "Barclays" a modificat mesaje de plată şi a şters informaţii legate de statele sancţionate. În alte cazuri, banca a returnat plăţi de teamă că acestea vor fi detectate de oficialii americani, trimiţând faxuri în care menţiona: "Plăţile către SUA nu trebuie să conţină următoarele cuvinte".
Procurorii spun că plăţile au fost adesea retrimise, după excluderea referinţelor privind statele sancţionate.
"Banca acceptă şi recunoaşte responsabilitatea pentru comportamentul său şi al angajaţilor", conform documentului prezentat unei instanţe de judecată.
"Barclays" a devenit un jucător important pe Wall Street prin cumpărarea operaţiunilor din SUA ale instituţiei de credit falimentare "Lehman Brothers", în 2008.
Amenda cu care a fost penalizată "Barclays" reprezintă cel mai recent semn că administraţia americană şi aliaţii SUA intensifică eforturile de excludere a statelor precum Iranul de pe pieţele financiare internaţionale. În ultimul an, "Lloyds Banking Group", cel mai mare creditor ipotecar britanic, şi "Credit Suisse", a doua bancă din Elveţia, au ajuns la înţelegeri similare cu autorităţile SUA.
ALINA VASIESCU Banca britanică "Barclays" Plc a acceptat s