Specializat în arheologie medievală, turdeanul s-a reorientat în descoperirea cadavrelor îngropate fără urmă de Securitatea comunistă. Arheologul povesteşte că se implică trup şi suflet la fiecare acţiune de deshumare a luptătorilor anticomunişti ucişi de Securitate pentru a face dreptate.
Horaţiu a devenit arheolog în urmă cu 18 ani, când student fiind a participat împreună cu colegii de facultate la studierea unui sit arheologic din apropierea Sibiului. Spune că a ajuns să facă arheologie din cauza unui vis pe care îl avea din copilărie. „Visam să devin căutător de comori“, povesteşte Horaţiu Groza.
În timpul facultăţii au urmat studii la alte zeci de şantiere arheologice, pentru ca în final tânărul să-şi dea seama că, de fapt, nu există comorile pe care le căuta. Ulterior s-a specializat în arheologie medievală, o ramură pe care o consideră spectaculoasă şi pe care o practică începând cu data la care a devenit angajat al Muzeului de Istorie din Turda.
„Vânător de securişti“
Pe arheologul Gheorghe Petrov îl cunoaşte din ’93, istoricul clujean fiind şi cel care l-a racolat pentru a face parte din echipa Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR).
„La scurt timp după ce mi-am dat acceptul, am participat şi la prima acţiune a centrului de la Sighet. De atunci sunt nelipsit de la toate celelalte căutări. Bineînţeles că totul e pe bază de voluntariat, iar pentru a putea lipsi de la serviciu am încheiat un protocol de colaborare dintre Muzeul de Istorie din Turda şi CICCR“, spune Horaţiu.
Arheologul povesteşte că se implică trup şi suflet la fiecare acţiune de deshumare a luptătorilor anticomunişti ucişi de Securitate pentru a face dreptate, dar şi din cauza problemelor pe care le-a avut familia sa în perioada comunită.
„Familia mea a avut de suferit de pe urma instaurării comunismului. Bunic