Sala de Conferinţe a Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin- Serbia a găzduit, vineri, lansarea unei cărţi intitulată “O ţară înconjurată de români”, al cărui autor este jurnalistul craiovean Liviu Andrei.
Cartea cuprinde fragmente dintr-o serie de interviuri luate de la sociologi, profesori, cercetători, dar şi personalităţi de peste hotare, implicate direct în lupta pentu drepturile minorităţilor de dincolo de Dunăre.
Este o rază de lumină, o “rază de adevăr”, după cum spunea preotul Bojan Alexandrovic, paroh de Malainiţa şi Remesiana. “Este o carte- document foarte importantă pentru noi, românii, din Timoc. Este dovada clară că în Timoc au fost şi sunt români”, a adăugat protopopul Protopopiatului Dacia Ripensis.
Bojan Alexandrovici a lăudat apariţia cărţii, bucurându-se totodată de prezenţa Excelenţei Sale Ion Macovei, Ambasadorul României la Belgrad: “Mă bucur foarte mult, pentru că printre noi îl avem pe ambasadorul Ion Macovei.
Înseamnă că ţara noastră mamă, România, niciodată nu ne lasă, ne sprijină, ne ajută şi mă bucur că suntem aici toţi românii din apropiere: românii din ţara mamă, România, românii din Timocul bulgăresc şi românii din Timocul sârbesc”.
Îşi doresc emisiuni tv care să transmită în limba maternă
Interzicerea slujbelor în limba română a avut loc, dincolo de Dunăre, încă din 1833, dar asta nu i-a împiedicat pe români să-şi ceară drepturile: să poată vorbi în limba maternă, să aibă o biserică în care să asculte slujbele în limba română şi să aibă acces la informaţie în acelaşi mod.
“Problema e că am vrea să avem şi noi o televiziune locală ca să vedem şi slujba din Malainiţa. Mass-media e pe primul loc. Dacă se face o manifestaare unde pot să vină mii de oameni, nu pot să vină chiar toţi 300.000 acolo.
Dar, când vin de la serviciu, toţi 300.000 pot să dea drumul la televizor şi să pr