Tragedia de la maternitatea Giuleşti dovedeşte că în spitalele din România se poate muri şi în flăcări. Extinctoare insuficiente, hidranţi de decor, instalaţii electrice vechi de zeci de ani, controale PSI efectuate anual, toate cresc riscul la care sunt supuşi deopotrivă pacienţii şi personalul unităţilor spitaliceşti.
În acest moment, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei", cea mai mare unitate sanitară din judeţ, este vulnerabilă în cazul unui incendiu.
CITIŢI ŞI:
Patru moduri în care poţi muri cu zile în România
Medicii legişti se spală pe mâini în cazul gravidei ucise cu Cytotec
Moarte suspectă la Spitalul Judeţean: o femeie a murit imediat după ce a adus pe lume un băieţel
Ipoteză şocantă/ Deţinutul Sandu a fost omorât în bătaie de gardieni
Poliţistul din Oancea şi-a pierdut controlul
Doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică o recunoaşte.
„Nicio unitate sanitară nu are sisteme de detectat fumul. Este deja de domeniul Star-Trek-ului. Noi nu avem nici măcar extinctoare suficiente în spitale!", a declarat acesta.
Judeţeanul dispune doar de 178 de stingătoare - la o capacitate de 1.222 de paturi ! - şi de un singur salariat abilitat să instruiască personalul cu privire la măsurile destingere a incendiilor.
Colonelul Ion Toma, din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) ne-a informat că, la ultimul control pe care l-a întreprins la Judeţean, au fost găsite numerose nereguli.
„Erau obturate căile de acces, nu exista detector de gaze în bucătărie, instalaţia electrică a centralei termice nu era izolată, nu existau detectoare de fum, cel puţin un hidrant din curte era nefuncţional", a spus colonelul Toma.
La acestea se adaugă faptul că evacuarea se poate face doar pe scări atunci când lifturile devin inutilizabile şi s