20 de tineri din toată ţara participă în aceste zile la tabăra de specializare în reabilitarea monumentelor istorice ce se desfăşoară în spaţiile Ryma din şanţurile Cetăţii Alba Carolina. Este al treilea an consecutiv când la Alba Iulia se organizează tabăra la care participă specialişti din România şi din străinătate.
Studenţi la arhitectură, veniţi din Bucureşti, Iaşi, Brăila, Cluj-Napoca, Timişoara pun în aceste zile în practică tehnici de amenajare interioară şi exterioară în zidurile Cetăţii din Alba Iulia. Pe latura de nord va fi amenajat un spaţiu multicultural prin reabilitarea unor elemente de fortificaţie şi crearea unor spaţii multifuncţionale.
„Vrem ca toţi cei care se implică în acest proiect să aibă acces la această locaţie după ce vom finaliza lucrările. În 6 luni am lucrat cât în 3 ani de zile, iar acum avem trei băi funcţionale cu duşuri, trei camere de cazare, o bucătărie, o sală de curs, o scenă de spectacole, alei în curte şi corpuri de iluminat“, a spus Cristina Cândea, coordonatorul proiectului şi preşedinta Asociaţiei Ryma.
Revin în fiecare an
Studenţii participanţi la restaurarea Cetăţii revin în fiecare an motivaţi de faptul că au ocazia să practice restaurarea cu mijloace tradiţionale în paralel reabilitarea în sit a unor elemente de fortificaţie. „La şcoală înveţi foartă multă teorie, ori noi avem nevoie să o punem în practică. Degeaba citim dacă nu ştim cum arată materialele despre care vorbim“, a spus Irina Bota, studentă, 24 ani.
Tânăra vine la Alba Iulia pentru al treilea an consecutiv şi este printre „veranii“ taberei, însă o parte din studenţi au venit anul acesta pentru prima oară. Este şi cazul unei basarabence care a absolvit facultatea de arhitectură din Bucureşti anul acesta. „Am aflat întâmplător despre tabăra de restaurare de la Alba Iulia de pe internet. Am văzut că este vorba despre l