„Pe litoral nu a existat o cultură a oamenilor care să ştie ce să facă în turism”, consideră Ilie Rotariu, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu. Sursa: Andreea Dogar
Într-un interviu acordat evz.ro, specialitul în globalizare şi turism spune că printre cele mai mari probleme ale industriei turismului de la Marea Neagră se numără “lăutărismul”, criza de oameni valoroşi şi lipsa oricărei colaborări între mediul privat şi autorităţi: „Nu este nici măcar un dialog al surzilor. Fiecare trăieşte şi îşi vede de viaţa lui, sunt într-un fel paraleli”.
Evz.ro:Se vorbeşte în fiecare an de scăderea numărului de turişti de pe litoralul nostru şi că tot mai mulţi români se duc în Bulgaria, Turcia sau Grecia. În schimb, plajele se umplu în weekend-uri. Ce se întâmplă pe litoral: scade sau nu numărul turiştilor?
Ilie Rotariu: Litoralul nu mai este o destinaţie aşa cum fost ea concepută iniţial. Litoralul a fost o ieşire la o mare caldă în timpul socialismului: Tito defectase, nu se putea merge la Adriatică, şi atunci au fost construite litoralul nostru şi cel bulgăresc. Acum, lucurile sunt schimbate şi normal că nu poţi în două luni de sezon, cât are litoralul românesc, să concurezi cu preţurile şi serviciile care sunt pe Mediterana, unde avem cinci luni sau la tropice unde avem nouă luni.
Atunci este clar că, dintr-o dată, preţurile şi serviciile nu mai fac faţă ofertei sau puterii de cumpărare. Şi este normal ca oamenii să-şi reducă durata de sejur: vom ajunge din ce în ce mai mult pe un sejur de weekend.
În iunie vin foarte puţini turişti la mare. Se reduce şi sezonul de la trei luni la două?
Da. Înainte, în mai, litoralul era strict ocupat de către UTC şi sindicate. În iunie deja începeau să funcţioneze marile pompe sociale. Or, turismul social la noi, pract