Un sondaj Gallup arată că populaţia adultă a României ar putea scădea cu 21%. Evz.ro a încercat să observe ce îi determină pe români să plece şi ce îi ţine în ţară. Sursa: Vlad Stanescu
Din spusele afaceriştilor, medicilor, cercetătorilor şi a angajaţilor din domeniul educaţiei consultaţi de evz.ro este uşor de notat că acest calcul al vieţii nu se rezumă la bani.
Alţi factori importanţi în luarea deciziei sunt satisfacţia muncii, şansa de a te dezvolta profesional, valoarea colectivului şi relaţia angajator-angajat şi afacerist-stat. De ce ai pleca? De ce nu?
SONDAJAi pleca din România, pentru o carieră în străinătate?Da Nu Nu mă interesează Rezultate
AFACERI
Fiscalitatea te aruncă peste graniţă sau în faliment
"Ne chinuim", spune Doina Bulboacă, care are o mică afacere în domeniul turismului în judeţul Cluj. "Cei mici (n.r. patronii de întreprinderi mici şi mijlocii) sunt total nemulţumiţi de mediul fiscal din România. E ceva ştiut: cei mici plătesc taxe şi impozite, iar cei mari sunt păsuiţi de stat şi scapă", spune dânsa.
"Dacă aş mai avea 35-38 de ani, aş pleca cu siguranţă. Am fost în Italia, cu ani în urmă, şi am fost lucrător în turism". Afacerista spune că există mari diferenţe între grija pentru micii întreprinzători manifestată de România şi Italia. "Aici fiscalitatea te omoară - spune dânsa-, noi muncim pentru a alimenta statul. Nu ştiu cum să te mai amenedeze. Pun o taxă noaptea, dimineaţa se aplică".
Femeia are o afacere de familie, în care o ajută soţul. "Pentru noi nu e Crăciun, Paşte, duminică. Muncim zi şi noapte şi, la sfârşitul anului, vedem că nu am căştigat nici de un salariu minim".
Deranjantă este şi atitudinea ostilă a autorităţilor locale, crede Bulboacă. "Este o relaţie foarte ciudată între plătitorul de taxe şi funcţionarul public. Aceştia (n.r. funcţionarii) consideră