Spaţii de depozitare cu rozătoare, spaţii frigorifice insuficiente sau chiar inexistente la unele şcoli din judeţ sunt doar câteva din concluziile inspecţiei sanitare din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică cu privire la programul Cornul şi laptele la nivel judeţean.
În prima jumătate a acestui an, condiţiile de igienă şi de depozitare în şcoli a produselor alimentare livrate elevilor au fost dezastruoase în unele unităţi de învăţământ din judeţ.
Astfel, distribuţia produselor în şcoli este efectuată adesea de către personalul care asigură întreţinerea igienei în unităţile şcolare (inclusiv la grupurile sanitare), fapt nepermis de normele sanitare în vigoare. Spaţiile frigorifice sunt insuficiente în majoritatea şcolilor din municipiu şi judeţ sau sunt subdimensionate, având în vedere distribuţia săptămânală. Mai mult decât atât, în unităţile de învăţământ din Izvoarele, Alba şi Iulia, frigiderele lipsesc cu desăvârşire.
Acces nelimitat al rozătoarelor în spaţii de depozitare
„În alte unităţi de învăţământ nu există amenajat corespunzător spaţiul de depozitare al produselor alimentare, depozitarea realizându-se în cancelarii, săli de curs nefuncţionale sau biroul directorului. Un exemplu îl constituie şcoala din Teliţa, care funcţionează în clădire veche şi unde depozitarea se face în săli de clasă unde accesul rozătoarelor la produse nu este limitat, iar acţiunile de curăţenie nu sunt efectuate periodic“, precizează directorul D.S.P., dr. Laurenţia Militaru.
Pentru eliminarea pe cât posibil a acestor deficienţe în anul şcolar 2010-2011, Direcţia de Sănătate Publică a solicitat Prefecturii Tulcea organizarea unei întâlniri cu toţi factorii de răspundere din primării, unităţi de învăţământ şi furnizorii produselor de panificaţie şi lactate.
Primarii, nemulţumiţi de calitatea produselor
Pe de altă parte, primarii au şi