Indicat mai ales persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, peştele ajută prin conţinutul bogat de acizi graşi esenţiali Omega 3. Un aliment esenţial pentru sănătate, peştele are efecte benefice pe termen lung asupra întregului organism. Dar pentru asta, trebuie ales cu grijă.
O porţie de 100 g de peşte furnizează proteine de calitate superioară, între jumătate şi o treime din necesarul zilnic, vitamine esenţiale pentru dezvoltarea organismului (A, D şi vitamine din grupul B) şi minerale importante pentru sănătate (fosfor, seleniu, iod).
De asemenea, aduce organismului o cantitate importantă de acizi graşi Omega 3, aceştia constituind până la 50% din uleiul de peşte.„Peştele are valoare nutritivă ridicată în primul rând datorită proteinelor sale de calitate superioară, bogate în aminoacizi esenţiali.
Carnea de peşte este alcătuită din fibre musculare foarte fine, între care există o cantitate minimă de ţesut conjunctiv. Acest lucru, alături de faptul că peştele are apă în ţesuturi în proporţie de 70-80%, face ca proteinele din peşte să fie digerate şi asimilate foarte bine", menţionează medicul primar Cristina Spiroiu, specialist în endocrinologie, diabet şi nutriţie la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti.
Cel oceanic, mai bogat în Omega 3
Peştele oceanic este mai gras şi mai bogat în acizi
Omega 3 decât peştele de apă dulce. Exemple de peşte oceanic sunt merluciul, tonul, macroul, somonul, stavridul, heringul, sardina şi hamsia. Somonul poate fi crescut şi în ferme de piscicultură, în apă dulce, cantitatea de acizi graşi Omega 3 fiind în acest caz mai mică.
Acizii Omega 3 sunt acizi graşi esenţiali pe care organismul nu îi poate produce singur şi sunt indicaţi mai ales persoanelor care suferă de boli cardiovasculare. Ei scad inflamaţia şi stimulează sistemul imunitar. Protejează inima şi vasele