Catastrofele din acest an şi criza economică au înjumătăţit numărul celor care au venit să vadă comorile Bucovinei. Mulţi dintre cei care-şi făcuseră planuri să ne viziteze s-au speriat când au aflat de drumurile distruse de ape şi au preferat să-şi anuleze rezervările.
Primele două luni ale acestei veri au fost foarte slabe pentru agenţiile de turism, pentru mănăstirile Bucovinei şi, în general, pentru toţi cei care făceau bani frumoşi de pe urma călătorilor.
Condiţiile de cazare foarte bune, peisajul mirific şi tarifele reduse de 20% n-au reuşit să convingă prea mulţi turişti. „Faţă de ceilalţi ani, numărul turiştilor a scăzut cu 40%. Cred că, în primul rând, criza financiară îşi spune cuvântul şi, în al doilea rând, din cauza inundaţiilor care au făcut impracticabile multe drumuri şi i-au speriat pe mulţi“, a declarat măicuţa Filofteia, de la mănastirea Dragomirna, care adăposteşte o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul.
„Panica inundaţiilor“ este confirmată şi de operatorii din turism. „În perioada 26 iunie-9 iulie au fost anulate foarte multe rezervări din cauza inundaţiilor“, a subliniat şi Aurelia Badale, preşedintele Asociaţiei Turistice Vama Bucovina.
Voroneţul, albastru „de supărare“
Albastrul de Voroneţ a fost admirat anul acesta mai mult de străini. Măicuţele spun că numărul vizitatorilor s-a înjumătăţit şi aici, iar sezonul a fost salvat pe ultima „sută de metri“, datorită turiştilor occidentali.
„Din cauza inundaţiilor oamenii n-au mai ştiut ce să facă, dacă se poate ajunge, dacă s-au reparat drumurile“, a declarat Laura Onofrei, administratorul unei pensiuni din Voroneţ. La Vama, localitate aflată la distanţe egale de mănăstirile vestite ale Bucovinei şi folosită de mulţi turişti ca bază de plecare în excursii, proprietarii de pensiuni spun că numărul clienţilor a scăzu