Despre oasele umane descoperite în locul numit „Râpa Robilor“, slujitorii Domnului spun că sunt făcătoare de minuni, deoarece sunt ale unor martiri. Istoricii spun însă că sunt ale unor bolnavi decedaţi din cauza tuberculozei.
Zeci de pelerini vin, zilnic, la monumentul „Calvarul Aiudului” pentru a se închina la aşa-zisele „moaşte“ ale unor foşti deţinuţi politici ucişi de Securitate. Dacă preoţii susţin că e vorba de rămăşiţele unor „martiri pentru credinţă“, istoricii au altă părere.
Monumentul „Calvarul Aiudului“ este situat la marginea oraşului, este inclus în Schitul Crucii şi urmează să fie unul dintre principalele puncte de atracţie ale viitorului Memorial „Râpa Robilor“, pe care în prezent îl construieşte Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba-Iulia. Ridicat în 1999, monumentul reprezintă un loc de pelerinaj pentru enoriaşii din întreaga ţară, respectiv unul de recunoştinţă pentru toţi foştii deţinuţi politici care au fost torturaţi şi au sfârşit tragic în Penitenciarul Aiud, în perioada 1945 - 1964, una dintre cele mai represive perioade ale comunismului din România.
Monumentul „Calvarul Aiudului“. FOTO: Caius Raţiu
„Râpa Robilor“, locul pe care e ridicat monumentul, se află la doar câteva sute de metri de penitenciar, şi, conform celor povestite de localnici, aici era punctul terminus al călătoriei pe care o făcea în fiecare noapte o căruţa care pleca din curtea închisorii, încărcată cu cadavrele celor care îşi dădeau sufletul în temniţă. În timp ce căruţa trecea pe străduţele lăturalnice, aiudenii aveau obligaţia să-şi acopere geamurile. Cei morţi erau aruncaţi în gropi comune. Aici mai erau îngropaţi însă şi bolnavii TBC de la fostul sanatoriu aflat în apropiere, morţi pe care aparţinătorii nu i-au revendicat.
Povestea „moaştelor“
În anul 1992, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba-Iulia a demarat lucrările de construcţie a Schit