Crudităţile cu pigment închis, bogate în vitamine, în minerale, în fibre şi în proteine, previn afecţiunile ficatului.
Ficatul, un laborator complex al organismului uman, îndeplineşte peste 500 de funcţii. O parte din aceste funcţii sunt legate de metabolismul energetic (pentru că joacă un rol-cheie în procesul de transformare a nutrienţilor în energie), de filtrarea toxinelor din alimentaţie, de controlarea nivelului colesterolului, de digestia grăsimilor şi, nu în ultimul rând, de detoxifierea organismului.
Morcovii şi sfecla roşie îl hrănesc
Pentru a proteja ficatul de efectele stresului cotidian, nutriţioniştii recomandă câte o cură de cel puţin două zile cu 200 ml de suc proaspăt de morcovi şi cu 500 ml de apă minerală plată. Această dietă, care se poate repeta în fiecare lună, oferă ficatului vitamine (C şi E), caretonoizi, minerale (fos-for, fier, calciu şi magneziu) şi fibre, stimulându-l să elimine toxinele.
Salata de morcovi asezonată cu ulei de măsline şi cu lămâie nu trebuie să lipsească din hrana persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale, cu impact asupra ficatului.
Sfecla roşie se foloseşte de ani buni în Europa pentru tratarea cancerului, inclusiv a celui hepatic. Dr. Hugo Brandenberger, pionierul elveţian în horticultură organică, a dezvoltat o tehnică de lactofermentare pentru a valorifica la maximum substanţele protectoare hepatice ale sucului organic de sfeclă. Nutriţioniştii recomandă sucul de sfeclă roşie crud în dieta bolnavilor cronic pentru stimularea funcţiilor hepatice şi digestive.
Roşiile îl revigorează
Bogate în antioxidanţi, cum ar fi vitaminele C, E şi licopenul, roşiile sunt recomandate în curele de detoxifiere a ficatului şi pentru revigorarea sa. În plus, dieta cu roşii creşte nivelul de energie şi îmbunătăţeşte imunitatea organismului. O cură cu salată de roşii (câte două pe zi)