Cererea de biocombustibil din Uniunea Europeana alimenteaza acapararea terenurilor arabile din Africa, reducand suprafata disponibila pentru cultivarea plantelor alimentare, pe un continent si asa afectat foarte grav de foamete, potrivit unui nou raport.
UE doreste ca cel putin 10% din combustibilii utilizati sa fie bio pana in 2020, si pentru asta doreste achizitionarea de cat mai mult pamant african, scrie Xinhuanet.
Raportul, intitulat "Africa: pregatita pentru acaparare" a fost eliberat de organizatia Prietenii Pamantului.
"Cresterea cererii europene si internationale pentru biocombustibil creaza pe piata o cerere tot mai mare. In timp ce liderii africani promit ca biocombustibilii vor aduce beneficii tarii lor, realitatea este ca aceste companii produc biocombustibil ca sa il vanda pe piata internationala," scrie in raportul eliberat vineri.
Studiul sugereaza ca o treime din terenul arabil achizitionat este destinat cultivarii plantelor din care se produce biocombustibil, adica aproximativ 5 milioane de hectare.
Raportul precizeaza ca aceste achizitii s-au facut in 11 state africane, in multe cultivandu-se deja plante pentru obtinerea biocombustibilului precum Jatropha.
Statele prezentate in raport sunt: Etiopia, Kenia, Tanzania, Mozambic, Swaziland, Angola, Camerun, Sierra Leone, Ghana, Benin si Nigeria.
De exemplu in Etiopia, o parte dintr-un sanctuar destinat elefantilor a fost eliberat pentru a face loc cultivarii plantelor pentru biocombustibil.
"Asa cum tarile africane au vazut combustibilul fosil sau alte resurse exploatate in beneficiul tarilor bogate, tot asa exista riscul ca biocombustibilii, si terenurile agricole, sa fie exploatate cu un minim de beneficiu comunitatilor locale sau nationale."
Cererea de biocombustibil din Uniunea European