Presedintele Curtii Supreme de Justitie, Sonia Sotomayor (foto), a spus, in cadrul unui discurs tinut la Universitatea din Denver, ca datorita cazului Wikileaks, Curtea va cantari Primul Amendament impotriva securitatii nationale.
"Nu a fost inceputul intrebarii, dar un subiect care tot apare din generatie in generatie, despre cat vom permite guvernului sa restrictioneze dreptul la libera exprimare in favoarea securitatii nationale," a spus Sotomayor, potrivit IntelHub.
Potrivit lui Sotomayor balanta dintre securitatea nationala si libera exprimare este "o lupta continua in aceasta societate, intre nevoile de securitate si drepturile primului amendament."
Ca urmare a postarii in iulie de catre Wikileaks a peste 90.000 de documente, Pentagonul a considerat ca acestea nu pun in primejdie siguranta nationala sau integritatea trupelor.
Echipa de investigare a Pentagonului a fost formata din analisti, avocati si alte elemente din Departamentul de Stat.
Totusi, Administratia Obama si unii membrii al Congresului SUA au spus ca postarea documentelor este o amenintare directa la securitatea nationala. Obama a cerut Marii Britanii, Germaniei, Australiei si altor aliati sa ia in considerare acuzatii impotriva fondatorului Wikileaks, Julian Assange.
Secretarul Robert Gates spune ca organizatia este vinovata de uciderea soldatilor SUA, iar FBI-ul impreuna cu Departamentul de Justitie cer pedeapsa cu moartea pentru, Bradley Manning, barbatul arestat si acuzat ca a furnizat documentele pentru Wikileaks.
Inainte sa posteze documentele, Julian Assange a contactat prin New York Times administratia Casei Albe. Wikileaks a dorit sa acorde administratiei sansa de a se asigura ca nici o persoana nu va fi identificata, dar Casa Alba nu a dat curs cererii.
The Times, The Guardian si Der Spiegel a