Tulcenii produc anual în jur de 35000 de tone de deşeuri menajere, neincluzând aici refolosibilele. Vârfurile de producţie sunt reprezentate de lunile de primăvară şi toamnă, când tulcenii, în special locuitorii de la case, scot la poartă în jur de 2500-3000 de tone de deşeuri, în marea lor majoritate deşeuri de curte.
Conform rapoartelor de activitate întocmite de firma de salubrizare a Primăriei, Servicii Publice, cantităţile de gunoi colectate anual ajung şi la 50.000 de tone.
„Cele mai mari cantităţi de deşeuri menajere sunt colectate în lunile de primăvară şi toamnă, când în gospodăriile individuale fie se pregăteşte terenul pentru cultivare, fie când se curăţă resturile vegetale. În ceea ce priveşte locuitorii din asociaţiile de proprietari de la bloc, aici se înregistrează cea mai diversificată gamă de gunoi şi nu neapărat deşeuri menajere. Am colectat chiar şi mobilă veche aruncată la punctele de colectare, îmbrăcăminte uzată şi nu mai vorbim de deşeurile tip moloz rezultate în urma lucrărilor de reabilitări în apartamente”, precizează directorul cezar Jipa.
Aruncă gunoiul direct pe fereastră
O recoltă bogată s-a înregistrat periodic în ultimii ani în zona locuinţelor de pe strada Labirintului, unde locatarii a trei scări de bloc au un stil propriu de depozitare a gunoiului: prin aruncarea pe fereastră, în spatele blocului. Aceasta deşi în zonă se află amenajate spaţii speciale pentru colectarea deşeurilor menajere. În aceste condiţii, an de an, într-o campanie de câteva zile de colectare a gunoiului din spatele blocurilor amintite sunt ridicate în jur de 25 de remorci de tractor şi 10 bascule de gunoi, adică nu mai puţin de 60 de tone de deşeuri de tot soiul, împrăştiate printre copacii care amintesc că în zonă au fost cândva spaţii verzi.
„Este o problemă cu care ne confruntăm în fiecare an, cu toate ca se fac eforturi pentru