De câteva zile la Bucureşti se «remaiază» guvernul. Pe nimeni nu interesează timpul probabil în economia Europei din care facem totuşi parte.
Prestigiosul „Financial Times" publica, acum două zile, în pagina a doua o hartă meteorologică a economiilor europene. Prezicerea arăta că în Germania, în Suedia, Polonia, Austria(!), Elveţia e soare, vremea e schimbătoare prin Marea Britanie, Franţa, Italia sau Cehia. Ploua cu spume în Portugalia, Spania, Letonia şi România. Faptul că în Irlanda, Islanda şi Grecia ninge din greu ne arată însă că este vorba despre o zi de iarnă. Şomajul în UE se menţine staţionar încă din februarie, la 10% din forţa de muncă. Deşi performanţele economice ale Germaniei şi ale altor câteva economii dezvoltate s-au îmbunătăţit (cu 1 - 2%, dar, pozitive!), prognozele nu pot fi roz.
Toată lumea - şi în primul rând Germania - încearcă să exporte cât mai mult. Unii şi reuşesc. Se poate însă menţine sau deveni substanţială o creştere economică fără a exista presiunea cererii interne? Nu cumva consumul intern este cel care stimuleaza dezvoltarea economică sănătoasă?
Acestor întrebări se datorează îngrijorarea pe care o simţi cum răzbate de sub măştile zâmbitoare.
Totuşi, sentimentul public e mult mai optimist. Politicienii sunt şi ei ca greierii. Curios cât de puţin le trebuie oamenilor ca să treacă de la o stare la alta, chiar dacă pieţele financiare rămân în continuare sensibile, nervoase şi dezorientate. Băncile acordă puţine credite şi acelea foarte greu. Oamenii par puţin preocupaţi de faptul că se produce o decuplare între câteva dintre ţările zonei euro şi celelalte, mai ales faţă de ţările cu economii mai slabe din afara acestui club select, dar prăfuit.
Vorba românească „morţii cu morţii, viii cu viii" domină starea de spirit. Cei care au o imagine globală ştiu foarte bine că o nouă furtună e aproape. Dumnezeu să-i