Procesul pentru efectuarea unei decuplări de la sistemul centralizat de încălzire durează aproximativ 30 de zile, iar odată cu începerea furnizării de agent termic nu se mai fac debranşări. Sursa: LIBERTATEA
Acestea sunt ultimele zile în care cei care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire mai pot iniţia demersurile pentru a realiza acest lucru.
Debranşările se pot face numai în perioada în care nu se furnizează agent termic, iar procedurile necesare decuplării durează circa 30 de zile, cât e durata preavizului de care beneficiază furnizorul de căldură.
Acordul vecinilor, esenţial
Primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să depuneţi o cerere de debranşare la furnizorul de căldură şi apă caldă, în cazul bucureştenilor la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).
Ulterior, va trebui obţinut acordul privind debranşarea al asociaţiei de proprietari, exprimat în adunare generală. Totodată, este necesară aprobarea vecinilor cu care solicitantul are pereţi comuni sau planşee comune (sus/ jos, dreapta/stânga).
Asociaţia trebuie să confirme şi că persoana care vrea debranşarea nu are restanţe la întreţinere. O condiţie esenţială ca debranşarea să fie aprobată este ca în scara respectivă să mai existe şi alţii care s-au deconectat deja de la sistemul centralizat, potrivit legii.
Ulterior, cel interesat va trebui să contacteze un expert autorizat în instalaţii termice, care să întocmească un proiect tehnic de debranşare. O astfel de documentaţie costă între 500 lei şi 800 lei, în funcţie de compania căreia vă adresaţi, iar elaborarea ei se face în 5-8 zile.
Proiectul se depune la RADET, care îl verifică şi emite un referat tehnic privind debranşarea. În Bucureşti, taxa pentru eliberarea avizului la proiect este de 59,34 lei, fără TVA.
@N