Dacă vreţi să vedeţi cum arăta Pământul acum 4.000 de ani, faceţi un drum în inima Apusenilor. Peştera care adăposteşte cel mai mare gheţar subteran din lume este o „amprentă" a glaciaţiuni. Gheţarul de 100.000 de metri cubi este un petic uimitor din „coaja“ albă care acoperea planeta în urmă cu patru milenii.
Peştera Gheţarului de la Scărişoara reprezintă unul dintre principalele puncte de atracţie pentru turiştii care aleg să viziteze Parcul Naţional Apuseni, atraşi de zona Padiş, de Cheile Galbenei, Cetăţile Ponorului, Cheile Ordâncuşii şi de Cascada Vârciog. Dacă în lunile trecute, 200 de turişti coborau zilnic în grotă, în august numărul vizitatorilor a crescut până la 500 pe zi, spun administratorii peşterii. Localnicii, conştienţi de potenţialul turistic al zonei, sunt nemulţumiţi însă şi spun că ar veni mai mulţi vizitatori dacă principala cale de acces, un drum forestier de şapte kilometri, ar fi asfaltată.
Citiţi şi:
Destinaţie de vacanţă - Reportaj din Lepşa, locul pe care Dumnezeu nu l-a uitat
VIDEO Colţ de rai: Spectacolul naturii pe Cheile Nerei
Fără semnal, fără ştiri, doar peisaj
După ieşirea din Câmpeni simţi că pătrunzi în altă lume. Semnalul posturilor de radio dispare şi te trezeşti că rămâi fără ştirile despre criza economică. Rămâi doar cu peisajul, dar nici n-ai nevoie de altceva. La fiecare curbă vezi alte frumuseţi, munţii tot cresc, la fel şi făloşii brazi de Apuseni, Arieşul Mare curge tot mai limpede, iar casele moţilor, tare îngrijite, te fac să te gândeşti dacă nu ar fi mai bine să te muţi la ţară.
Captivat de liniştea şi de pitorescul locului, nici nu observi când îţi apare în faţă indicatorul rutier de intrare în Gârda de Sus şi, imediat după el, direcţia pentru Gheţarul Scărişoara.
Drumul asfaltat continuă prin pădure şi pe lângă Arieş până la o intersecţie unde eşti întâmpinat