O comisie formată din 23 de istorici, membri ai Academiei Române şi ai Academiei Ruse de Ştiiţe, se reunesc, luni, la Cluj, pentru a prezenta lucrări recente legate de teme din istoria celor două ţări
Cea de-a 15-a ediţie sesiune a comisiei se desfăşoară pentru prima dată în afara Bucureştiului. Întâlnirile similare au loc anual în Rusia şi România, iar temele de discuţie se axează pe istoria celor două ţări. Pentru ediţia din 2010 a fost ales Clujul pentru că „oraşul de pe Someş“ reprezintă al doilea mare centru de studii slave din România.
Întâlnirile au ca punct de plecare teme istorice stabilite cu un an înainte, pe baza cărora sunt întocmite lucrări ştiinţifice pe care academicienii celor două ţări au ocazia să le consulte în cadrul sesiunii.
Discuţiile membrilor comisiilor din cele două ţări sunt deschise publicului larg şi se vor desfăşura în sala de conferinţe a hotelului City Plaza din municipiu.
„Relaţiile ştiinţifice cu Rusia sunt foarte importante pentru comunitatea ştiintifică românească şi pentru ţară în general. Din fericire, la ora actuală, ele sunt excelente, lucru extrem de important pentru cercetarea românească. E firesc să ne intereseze în mod special relaţia cu statele din vecinătate, iar Rusia este o mare putere mondială, inclusiv în domeniul istoriografiei, în care dă tonul unor direcţii preluate ulterior în întreaga lume. Apoi, să nu uităm că multe surse istorice referitoare la trecutul României sunt în Rusia, avem izvoare de cercetat în arhivele din Moscova sau Sankt Petersburg. E vital în studiul istoriei noastre să avem acces direct la aceste informaţii”, explică dr. acad. Ioan Aurel Pop, preşedintele părţii române a comisiei, directorul Centrului de Studii Transilvane Cluj.
Sesiunea comisiilor de la Cluj se va desfăşura în perioada 6-11 septembrie. În total participă 10 academicieni ruşi şi 13 români.