Situaţiile încordate de pe scena politică nu fac decât să alimenteze şi mai mult temerile investitorilor legate de România. Sursa: Simona Ghita
Faţă de acum câţiva ani, când evenimentele politice nu afectau optimismul jucătorilor de pe piaţa locală, criza a schimbat reacţia investitorilor, astfel că orice fel de turbulenţe se reflectă imediat pe pieţele financiare.
În mijlocul unor schimbări de miniştri sau ieşiri de la guvernare, leul iese cel mai "şifonat", în ciuda faptului că BNR intervine, de regulă, pentru a tempera efectele negative asupra lui.
Vineri, când şase noi miniştri s-au instalat la Palatul Victoria, după remanierile operate de premierul Emil Boc, moneda naţională s-a depreciat până la aproape 4,28 lei - minimul ultimelor două luni, faţă de cursul BNR de 4,2616 lei/euro de joi.
Remanierea guvernamentală a afectat şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a scăzut uşor vineri, cu 0,56%, deşi pieţele externe au avut creşteri substanţiale de câteva zile.
S-a dus optimismul
"Când sunt incertitudini politice, o parte din jucătorii nerezidenţi, care au depozite în lei în România, migrează pe valute mai confortabile, ceea ce pune presiune pe curs. Cred că acest disconfort va dispărea în scurt timp", ne-a declarat Adrian Lupşan, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest.
Înainte de criză, lucrurile stăteau cu totul altfel. De pildă, pe 5 aprilie 2007, când PD a ieşit de la guvernare, lăsând PNL să conducă singur, leul atinsese în cursul zilei nivelul maxim al ultimilor patru ani faţă de euro, ajungând la 3,3310 unităţi.
Totodată, indicele BVB închidea ziua cu o creştere de 1,34%, sitându-se în apropierea nivelului maxim istoric, atins însă a doua zi.
Dacă ne uităm şi mai în urmă, în iunie 2003, când premierul de atunci, Adrian Năsta