Aceasta este prima vizita a unui Patriarh al României în Mica Romă. Construirea bisericii ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost începută în urmă cu 19 ani. În acest an, consiliul local Blaj a aprobat 10.000 lei pentru iluminatul arhitectural.
Patriarhul Daniel, alături de IPS Andrei şi un sobor de ierarhi din întreaga ţară, a participat ieri la slujba de sfinţire a catedralei „Sfânta Maria“ din Blaj. La slujbă a luat parte şi IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale.
Peste 5.000 de credincioşi, veniţi din împrejurimi au luat parte la Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium amenajat în faţa lăcaşului. Slujba a putut fi văzută de către credincioşi pe un monitor imens.
„Am venit pentru a sfinţi Biserica din Blaj, unde peste 70 la sută din credincioşi sunt ortodocşi. În România de astăzi este nevoie de mai multe biserici mai ales acum în perioada acesta de criză, iar sfinţirea Bisericii din Blaj este o confirmare a acestei realităţi“, a spus PF Daniel.
După oficierea ceremoniei de sfinţire a bisericii, primarul Gheorghe Valentin Rotar ia conferit Patriarhului Daniel titlul de cetaţean de onoare al municipiului Blaj, precum şi un tablou ce-l înfaţisează pe Andrei Şaguna, realizat de localnicul Emil Comşa, artist specialist în portretistică.
Moaşte în piciorul sfintei mese
Numită de credincioşii din zonă şi „Catedrala Ortodoxă din Blaj“, lăcaşul de cult este un simbol al unităţii ortodoxe a românilor de pretutindeni. Biserica, situată în apropierea gării CFR, a fost construită în perioada 1991-2010 prin strădania preotului Vasile Benchea care păstoreşte cea mai mare parohie din Blaj, cu 2500 de persoane. Edificiul este ridicat în stil tradiţional bizantin, având formă de treflă.
În hrisovul pus în piciorul sfintei mese s-a scris un fragment deosebit de import