După Rusia, Grecia, România, şi Ungaria a raportat zilele trecute primele cazuri de infecţie cu virusul West Nile la trei persoane. Sursa: Shutterstock
Un caz s-a înregistrat la graniţa cu România. În Grecia, de la începutul lunii august până pe 3 septembrie numărul cazurilor se ridica la 173, dintre care 15 morţi.
În ţara noastră, au fost raportate 13 cazuri de infecţie cu West Nile confirmate şi alte două cazuri posibile, în şapte judeţe ale ţării. Două persoane, ambele de peste 75 de ani, au murit din cauza infecţiei.
Potrivit reprezentantului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Victor Olsavsky, situaţia din ţara noastră nu este îngrijorătoare şi nu este comparabilă cu cea din Grecia. În plus, se exclude posibilitatea izbucnirii unei epidemii, întrucât cazurile sunt izolate.
"Din anul 1996, când în România a fost epidemie de West Nile, în fiecare an se mai raportează unuldouă cazuri, semn că virusul nu a dispărut. Situaţia de anul acesta a fost înfluenţată în mare parte de Grecia, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri, fiind un sezon ploios, umiditate crescută, mediu propice pentru ţânţari", explică Victor Olsavsky.
El adaugă faptul că e cert că virusul nu se transmite de la om la om şi că va dispărea în scurt timp, odată cu ţânţarii.
În Italia a fost confirmat de asemenea un caz de infecţie cu West Nile, într-o zonă afectată puternic de febră în cursul verii, iar în Portugalia există un caz suspect de infecţie.
18 cai cu West Nile în Maroc
În afara Europei, în Rusia, s-au înregistrat în perioada iulie-august cele mai multe cazuri, 231, dintre care şase au fost decese. Până la sfârşitul lui august, în Israel au fost confirmate 24 de cazuri.
În Maroc, în schimb, au fost confirmate cazuri de infecţie la 18 cai. "Situaţia nu este neobişnuită, întrucât