Cei care obişnuiesc să fumeze în preajma copiilor, chiar dacă o fac într-o cameră separată, îi expun pe aceştia riscului să facă bronşite, astm, cancer pulmonar şi să moară subit. Sursa: Hepta
Există trei situaţii în care copiii devin, fără voia lor, "fumători" pasivi: când mama fumează în timpul sarcinii, când o gravidă este, la rândul ei, fumătoare pasivă sau când copilul trăieşte într-o casă în care se fumează.
Medicii atrag atenţia că aparatul respirator al copiilor este nedezvoltat şi vulnerabil, iar micuţii riscă să moară subit în somn în primele luni de viată şi să stea lună de lună pe la uşile doctorilor pentru tratarea unor boli precum bronşitele, astmul şi chiar a unor probleme cardice.
De ce sunt mai expuşi copiii
Copiii aflaţi în preajma unui fumător inspiră atât fumul expirat de acesta, cât şi pe acela provenit de la ţigara aprinsă.
"Fumul inspirat de fumătorii pasivi conţine peste 250 de substanţe chimice despre care s-a demonstrat că sunt toxice sau cancerigene, de la azotat de arseniu până la acid cianhidric. Concentraţiile multora dintre aceste substanţe sunt mai ridicate în cazul fumului inhalat de fumătorii pasivi decât al celui inhalat de fumătorii propriu-zişi", explică prof. dr. Ioan Stoicescu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucureşti.
Copiii sunt mai expuşi pericolelor fumatului pasiv întrucât aparatul lor respirator nu este pe deplin dezvoltat.
Fumătoarele riscă să nască înainte de termen
Mamele ce fumează în timpul sarcinii au riscuri mult mai mari să nască bebeluşi prematuri sau cu o greutate mică. Copiii născuţi astfel au cu 200-300 de grame mai puţin decât în mod normal şi pot avea ulterior deficit de creştere ca efect ale unei nutriţii şi oxigenări deficitare.
Un alt potenţial pericol îl reprezintă sindromul m