Excedentul comercial al Chinei ar putea depăşi, pentru a treia lună consecutiv, suma de 20 de miliarde de dolari, iar oficialii americani sunt tot mai îngrijoraţi. Economia statului chinez continuă să avanseze, în timp ce SUA se confruntă cu încetinirea ritmului de creştere economică şi o rată a şomajului uriaşă.
Diferenţa dintre exporturile şi importurile Chinei a ajuns în august la valoarea de 26,9 miliarde de dolari, după ce în ultimele trei decenii statul a înregistrat o creştere susţinută a Produsului Intern Brut. Astfel, economia Chinei ar putea înregistra un avans economic de 11% în acest an, după ce a devansat deja Japonia, iar statul a devenit a doua putere economică a lumii, fiind depăşită numai de Statele Unite ale Americii. De cealaltă parte a Pacificului, lucrurile par să se deterioreze rapid. Fondul Monetar Internaţional (FMI) prevede o creştere economică de numai 3,3% pentru SUA, iar rata şomajului a urcat, în luna august, la 9,6%. Mai mult, un studiu al Forumului Economic Mondial publicat ieri arată că economia Suediei a depăşit-o pe cea americană la capitolul competitivitate, SUA căzând astfel pe locul doi din cauza deficitului bugetar de 1.000 de miliarde de dolari. Problemele SUA, răspunderea Chinei Decizia guvernului de la Beijing de a menţine cursul yuanului fix, la acelaşi nivel din iulie 2008 (6,83 yuani pe dolar) a încurajat exporturile statului, însă a afectat importurile altor ţări către China. În urma presiunilor în acest sens, banca centrală a Chinei a permis, în iunie, o mai mare flexibilitate în stabilirea cursului pentru a încuraja exporturile altor state.
Citiţi şi:
VIDEO Obama anunţă un nou plan de 50 mld. de dolari privind infrastructura
Obama aruncă undiţa electorală Cu toate acestea, americanii consideră că măsurile luate nu s-au ridicat la înălţimea promisiunilor, guvernul limitând aprecierea yuanului în