Guvernul strecoară în proiectul de lege prevederi menite a imuniza clientela politică la restructurări.
Bugetarii de rând au primit două veşti proaste în ultimele două săptămâni: vor fi disponibilizate 100.000 de persoane anul acesta şi anul viitor, ca urmare a înţelegerilor cu FMI, şi, în al doilea rând, prin noua lege a salarizării unitare, nu numai că nu vor primi înapoi cele 25 de procente pierdute la salariu la tăierile din iulie, ci vor avea un coeficient de salarizare şi mai mic conform noilor grile.
În schimb, noua Lege a salarizării unitare, pentru care Emil Boc intenţionează să-şi asume din nou răspunderea în Parlament, instituie o categorie de privilegiaţi în rândul bugetarilor şi inventează imunitatea pentru acele persoane numite pe criterii politice în funcţii de conducere în administraţia centrală şi locală. Acestea nu vor putea fi concediate în cazul valurilor de restructurări dictate de criză sau de nevoia de reorganizare a aparatului de stat. Pentru cei care au fost numiţi în funcţii de conducere, Legea salarizării unitare prevede obligativitatea mutării lor în alte instituţii ale statului, pe posturi vacante. Mai mult decât atât, pentru ca respectivii să-şi păstreze salariile, în cazul în care nu există un post vacant de conducere, postul vacant se transformă într-unul de conducere. Iar în situaţia în care nu există posturi vacante, se înfiinţează o nouă funcţie de execuţie, pe care să fie încadrat clientul politic.
Toate aceste prevederi sunt incluse în articolul 30 al Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, publicat pe site-ul Ministerului Muncii: "Art. 30.
(1) Persoanele care ocupă funcţii de conducere în instituţiile şi autorităţile publice care sunt supuse restructurării vor fi trecute pe un post vacant în cadrul structurii organizatorice aprobate potrivit leg