În rechizitoriu se arată că unul dintre directorii trimişi în judecată s-ar fi folosit de relaţiile din Ministerul Educaţiei pentru a putea organiza frauda. Profesorul de la USAMV, Ilie Cornoiu, ar fi ajuns, conform procurorilor, să fie desemnat preşedinte de comisie la Grupul Şcolar „Alexandru Borza“, al doilea an consecutiv, cu ajutorul unui funcţionar din Minister.
În rechizitoriul dosarului „mită la BAC“, care a fost trimis, ieri, spre soluţionare Tribunalului Cluj, procurorii Serviciului Teritorial (ST) al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj, acuză trei directori de licee şi un profesor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, fals în înscrisuri oficiale şi distrugere de înscrisuri. Alături de Ioan Rus (director al Grupului Şcolar „Alexandru Borza”), Ioan Văidăhăzan ( director adjunct la Colegiul tehnic „Edmond Nicolau”), Dorel Avram (director al Grupului Scolar „Didactica Nova”) şi Ilie Cornoiu (profesor universitar la USAMV) în instanţă au mai fost trimise alte 16 persoane acuzate de fapte de corupţie.
Ca urmare a cercetărilor efectuate de procurorii DNA, pe baza sesizării venite din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj din 30 iunie, privind fraudarea bacalaureatului la Grupul Şcolar „Alexandru Borza“, a reieşit că suma totală a câştigurilor obţinute de inculpaţi ar fi de 30.000 de euro. Pentru „aranjarea“ unei probe de Bac, tariful mediu practicat de directorii aflaţi în arest varia între 250 şi 350 de euro, iar xerocopierea celor 42 de lucrări s-a realizat cu un copiator color închiriat de la o firmă din Cluj.
Pe lângă descoperirea întregului mecanism de fraudare a probei de examen la română în sesiunea iunie 2010, anchetatorii au stabilit că acelaşi grup format din Rus, Văidăhăzan, Avram şi Cornoiu ar fi fraudat şi sesiuni