Sute de utilaje, maşini, obiecte de uz casnic, terenuri şi construcţii nu-şi găsesc cumpărători deoarece sunt evaluate la preţul pieţei, chiar dacă sunt uzate.
Licitaţiile Fiscului nu trezesc interesul firmelor şi al ieşenilor care mai au putere financiară să achiziţioneze bunurile sechestrate. De la începutul anului s-au organizat şi câte trei-patru licitaţii pentru acelaşi bun deoarece nu se prezintă niciun ofertant.
Număr dublu de sechestre
În primele opt luni ale acestui an, Fiscul a aplicat aproape 300 de sechestre, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Bunurile mobile sechestrate, adică terenurile şi construcţiile, sunt evaluate la 16,5 milioane de lei, iar bunurile imobile, precum utilaje, maşini sau aparatură, se ridică la aproape 40 de milioane de lei.
Toate au fost scoase la vânzare prin licitaţie, dar încasările sunt sub aşteptări. Doar 1,4 milioane de lei a reuşit Fiscul să recupereze prin vânzarea lor, adică 2% din valoarea totală a bunurilor reţinute de la datornici.
În topul celor mai scumpe bunuri scoase la vânzare este un teren de peste 7.400 de metri pătraţi de la marginea municipiul Iaşi, cu preţ de pornire de 446.800 de lei, dar şi un teren de 17.400 de metri pătraţi din Leţcani, evaluat la 325.000 de lei. Cele mai ieftine sunt obiectele de uz casnic, evaluate la câteva sute de lei.
„Aceste bunuri nu prezintă interes pentru ca firmele să-şi desfăşoare activitatea. Sunt evaluate la preţurile pieţei, doar că societăţile preferă să le cumpere cu aceiaşi bani, însă în stare nouă“, a spus Maria Ţăranu, purtător de cuvânt la Direcţia de Finanţe.
„Bunurile au uzură fizică şi morală mare, plus că unele clădiri nu găsesc cumpărători deoarece terenurile pe care stau au o situaţie juridică neclară“, a precizat Ţăranu. Inspectorii de la Fisc au recuperat o parte din datoriile rău-pla