Guvernul a extins domeniul de aplicare al expropriere, astfel încât statul să poată expropria pe toţi cei care stau în calea unor lucrări de infrastructură, nu doar rutieră, ci şi feroviară, aeriană, navală sau de transport şi distribuţie a energiei. Sursa: Razvan Valcaneantu
Persoanele expropriate trebuie să se decidă în termen de 15 zile dacă acceptă preţul oferit de stat. În plus, dreptul de proprietate va fi transferat către autoritatea care expropriază imobilul în momentul adoptării Hotărârii de Guvern privind decizia de expropriere.
Autorităţile au luat decizia transferului imediat de proprietate pentru a simplifica procedurile astfel încât să fie evitate întârzierile în finalizarea marilor proiecte de infrastructura de transport.
''Până acum era nevoie de doi, trei sau chiar patru ani pentru obţinerea acordului unui proprietar şi abia atunci se făcea transferul de proprietate, fie când proprietarul accepta preţul, fie după ce instanţa stabilea suma care trebuia să i se acorde. Pentru a evita asemenea situaţii, s-a decis ca dreptul de proprietate asupra imobilului să treacă statului în momentul adoptării HG'', a spus Alina Bica, secretar de stat din Ministerul Justiţiei.
Ea a explicat că, în cazul în care persoana nu este de acord cu preţul oferit se va putea adresa instanţei pentru a obţine suma dorită, dar nu va putea contesta şi exproprierea, ci doar preţul.
''Nici până acum nu se putea contesta exproprierea, dar se contesta preţul şi se amâna exproprierea câţiva ani'', a arătat Bica.
15 zile pentru a accepta preţul oferit de stat
O altă prevedere a legii obligă persoana expropriată să se pronunţe cu privire la preţ în termen de 15 zile din momentul în care a fost notificat cu privire la decizia de expropriere.
''Cel expropriat trebuie să spună în termen de 15 zile do