Anual, la nivel mondial se înregistrează 210 milioane de sarcini. Dintre acestea, 38% sunt neplanificate, iar 22% se finalizează prin avort la cerere.
În Europa de Est însă, din cele 11 milioane de femei însărcinate înregistrate anual, 57% recurg la întrerupere de sarcină. Statisticile arată că ţara noastră ocupă unul dintre primele locuri în lume în ceea ce priveşte rata avorturilor, cu circa 78 de avorturi la 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani.
Metodele contraceptive, ignorate
Deşi numărul avorturilor este în scădere comparativ cu ultimii 15 ani, acestea reprezintă încă o problemă gravă la nivel naţional. În anul 1990, la noi în ţară s-au înregistrat 1,2 milioane de avorturi, în timp ce în 2008, numărul lor a ajuns la aproximativ 150.000. „În prezent, România se confruntă zilnic cu 350 de avorturi, şi totodată cu un număr scăzut de femei care utilizează metode contraceptive. De exemplu, din cele 88 la sută din femeile care deţin informaţii despre existenţa contraceptivelor orale, doar 10 la sută le folosesc", a declarat dr. Sorin Iancu, Marketing Manager Zentiva. „Pentru a reduce aceste cifre îngrijorătoare, sunt necesare în primul rând programe de informare şi de educare privind importanţa folosirii unei metode contraceptive moderne, iar în al doilea rând, punerea la dispoziţia pacientelor a unor metode de contracepţie accesibile şi eficiente", a declarat profesorul doctor Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă „Elias" din Bucureşti.