Firma deputatului Relu Fenechiu a primit lucrări de la milionarul Iulian Dascălu, dezvoltatorul ansamblului imobiliar Palas din Iaşi, după ce parlamentarul a făcut un lobby insistent pentru derularea acestui proiect controversat. Politicianul a intervenit în ultimii ani la mai multe instituţii ale statului pentru a obţine avize necesare derulării investiţiei estimate la peste 200 de milioane de euro.
Afacerea Palas a început la finele lui 2004. Atunci, într-o şedinţă-fulger de dinaintea Crăciunului, Consiliul Local Iaşi a concesionat 12 hectare de teren lângă Palatul Culturii, fără licitaţie, firmei Iulius Group. O parte din voturi au fost asigurate de consilierii liberali, conduşi de Fenechiu. Conform contractului de asociere în participaţiune dintre municipalitatea ieşeană şi firma lui Dascălu, valoarea terenului a fost mult subevaluată, 50 de euro metrul pătrat.
Redevenţă de formă
La acea vreme, terenurile din zonă se vindeau şi cu preţuri de cinci ori mai mari. Pentru pământul concesionat, pe care Dascălu urma să-şi ridice blocuri, centre comerciale şi de afaceri, Primăria a cerut o redevenţă lunară de doar 10.000 de euro. În 2005, afacerea a intrat în vizorul DNA Bucureşti, iar primarul Gheorghe Nichita şi mai mulţi consilieri locali şi directori ai municipalităţi au fost urmăriţi penal pentru diverse fapte, printre care abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Doi ani mai târziu, edilii au cerut o nouă evaluare a terenului. De data aceasta, metrul pătrat de pământ a ajuns la 350 de euro, iar redevenţa s-a ridicat la circa 40.000 de euro lunar. Chiar şi aşa, terenul era cu mult sub preţul pieţei, unde era estimat şi la 1.200 de euro metrul pătrat.
Ulterior, Palasul a avut nevoie de aprobări de la Ministerul Culturii. Acestea erau impuse de vecinătatea ansamblului cu mai multe clădiri de patrimoniu, printre care Palatul Culturii şi Biserica