Determinată de cele de mai multe ori de carenţa de fier din organism, anemia este cea mai frecventă afecţiune sangvină. Sursa: Hepta
Persoanele anemice au globulele roşii sărace în hemoglobină, astfel că transportul oxigenului de la plămâni către celule şi al dioxidului de carbon de la celule către plămâni se realizează cu dificultate.
Odată instalată, anemia provoacă stări de extenuare, apatie şi dureri de cap. În cazul în care boala avansează, se poate ajunge la situaţii în care activităţile fizice să provoace ameţeli, pierderea suflului, dureri în piept sau palpitaţii.
Potrivit specialiştilor, anemia este de şase feluri, cea mai frecventă, dar şi cea mai puţin periculoasă fiind anemia feriprivă (cauzată de lipsa de fier din organism). Aceasta este declanşată, de regulă, de nevoia crescută de hemoglobină, apărută ca urmare a creşterii rapide la pubertate sau a pierderilor de sânge. Anemia feriprivă poate face limba şi colţurile gurii dureroase, unghiile uscate, subţiri şi care se rup uşor şi, doar în cazuri rare, persoanele afectate pot avea un ten palid.
Mai afectate, în acest sens, sunt femeile, care au pierderi de fier în timpul menstruaţiei şi, de aceea, ele au nevoie de mai multe alimente bogate în fier decât bărbaţii.
De altfel, nutriţioniştii subliniază că acest tip de anemie poate fi prevenit sau vindecat cu ajutorul dietei. Ei recomandă: Includerea în alimenaţie a ficatului, a cărnii roşii slabe, a peştelui, gălbenuşului, fructelor uscate şi a produselor pe bază de soia. Consumul de ceapă, usturoi, fasole, mazăre, nuci, seminţe, legume cu frunze verzi, verdeţuri proaspete. Alimentele bogate în vitamina C, care stimulează absorbţia fierului în organism. Portocalele sunt la îndemână indiferent de sezon. Cerealele integrale. Acestea sunt o importantă sursă de fier, însă prezintă şi un inconvenient. Ele au