Consideraţi "xenofobi şi populişti" de şeful guvernului de la Stockholm, cei din partidul de extremă-dreapta "Democraţii din Suedia" au reuşit să obţină 20 de locuri dintre cele 349 din legislativ, adică 5,7 dintre sufragii, şi să intre astfel pentru prima dată în Parlament. Sursa: Reuters
După victoria în alegeri, liderul extremei drepte Jimmie Akesson spune că va face totul ca să se facă auzit, cum formaţiunea pe care o conduce nu a fost invită la dezbateri în timpul campaniei.
"Am fost trataţi în multe feluri în timpul alegerilor, mai puţin însă ca un partid politic. Chiar şi aşa astăzi ne aflăm în faţa unui rezultat fantastic. Situaţia e un pic incertă până acum, însă avem patru ani în faţă ca să vorbim despre problemele importante pentru noi", a spus Akesson, citat de BBC.
Succesul extremei drepte i-a şocat pe mulţi suedezi. Se pare că a reuşit să obţină voturi pe seama nemulţumirilor legate de imigraţie.
14 procente din populaţia de 9,4 milioane sunt imigranţi în Suedia.
Premierul suedez de centru dreapta, Frederik Reinfeldt, a pierdut majoritatea absolută şi trebuie să-şi găsească un aliat de guvernare. Nici gând însă să se unească cu extrema dreaptă.
Cooperarea cu extrema dreaptă, exclusă
"Ştiu exact cum să depăşim această situaţie incertă. Nu vom coopera cu Democraţii din Suedia. Nu depindem de ei", a explicat şeful guvernului.
Coaliţia de centru-dreapta, aflată la guvernare, a câştigat alegerile legislative de ieri. A obţinut 49% dintre voturi şi 172 dintre cele 349 de mandate, iar blocul de stânga 44% dintre sufragii.
Coaliţia de centru-dreapta este formată din Partidul Moderat, condus de Reinfeldt, creştin-democraţi, liberali şi Partidul de Centru.
Câştigătorii se gândesc acum la o alianţă cu Verzii, chiar dacă ecologiştii au făcut campanie cu social-democraţii.
"Va fi foarte greu pentru noi, după ace