România va deveni peste trei ani exportator de gaze naturale, asta pentru a se conforma unui regulament aprobat, marţi, în Parlamentul European, pentru a fi evitate situaţiile extreme în cazul în care Rusia va întrerupe din nou livrările de gaze naturale.
Un nou regulament privind siguranţa aprovizionării cu gaze naturale aprobat astăzi în Parlamentul European prevede că până la sfârşitul anului 2013, toate interconexiunile dintre conductele de gaze din statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să asigure transportul gazelor în ambele direcţii.
În prezent, România importă gaze în principal de la ruşi. Totuşi, prima conductă de interconectare cu sistemul de conducte din vestul Europei, pe relaţia Arad-Szeged (Ungaria) a fost pusă în funcţiune la finele lunii iulie, însă deocamdată prin ea se pot face doar importuri, nu şi exporturi.
Preţul gazelor din producţia internă se va dubla
Conform noilor prevederi legislative europene adoptate astăzi, România va fi obligată ca în cel mult trei ani să asigure reversibilitatea conductei, adică atât importul, cât şi exportul de gaze naturale.
Măsura va avantaja în special compania OMV Petrom, din grupul austriac OMV, care asigură jumătate din producţia locală de gaz şi care va putea obţine astfel pe pieţele externe preţuri mai bune pentru gazele comercializate decât pe plan intern, controlate administrativ. Deocamdată, preţul gazelor din producţia internă este la jumătate faţă de cel plătit pentru gazele ruseşti. Odată cu posibilitatea de export, este de anticipat că valoarea gazelor autohtone va urca până spre nivelul celor din import.
Frica de ruşi
Măsurile adoptate azi de Parlamentul European vin ca reacţie de apărare după ce Europa a avut de suferit de mai multe ori, în plină iarnă, în urma conflictelor dintre Rusia şi Ucraina, care au dus l