Bond, James Bond. Viaţa reală a agenţilor secreţi britanci are şi nu prea are legătură cu cea a celebrului personaj de film, agentul 007. S-a aflat după ce pentru prima oară, serviciile secrete britanice i-au permis unui istoric să consulte arhivele MI6 din perioada 1909-1949. Aşa s-a născut un volum stufos de 800 de pagini botezat "MI6".
"Adevăraţii James Bond sunt mult mai interesanţi decât personajele lui Ian Fleming. Ce m-a frapat când am citit arhivele a fost că aceşti oameni se aflau în situaţii extrem de periculoase şi unii chiar au plătit cu viaţa", povesteşte autorul Keith Jeffrey pentru France Presse.
Începuturile MI6 nu au fost prea palpitante. Mansfield Cumming, fondatorul serviciului secret cunoscut sub prescurtatea "C" şi-a notat impresii despre prima zi la muncă:
Octombrie 1909. "Am stat toată ziua la birou. N-am văzut pe nimeni şi nu am avut nimic de făcut".
Sunt şi dezvăluiri inedite. "Sperma este cea mai bună cerneală invizibilă. Nu se vede nici sub vapori de iod", scria un responsabil MI6, fericit de descoperirea ingenioasei metode.
Bărbatul a fost mutat după un timp când colegii au depistat după mirosul pestilenţial ce era de fapt cerneala.
Un alt agent secret, Bill "Biffy" Dunderdale, un apropiat al lui Ian Fleming, se bucura de succes la femei, iar dragostea lui pentru bolizii de lux a inspirat personajul James Bond.
Aventuri ca-n film
Sunt şi agenţi care s-au aflat în situaţii demne de scene de film. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Pieter Tazelaar a eşuat pe o plajă din Olanda îmbrăcat într-un costum la patru ace, impermeabil. Povestea apare şi în seria Bond, în filmul din 1964, când agentul 007 a fost jucat de actorul Sean Connery.
Dudley Clarke a ales un costum mai puţin convenţional. A fost arestat la Madrid în 1941 deghizat în femeie, a raportat la vremea aceea ambasada britanică. @N