Directorul general al grupului financiar italian UniCredit, Alessandro Profumo, va primi o compensaţie de circa 40 de milioane de euro, plus alte patru milioane de euro anual, după ce a demisionat din fruntea companiei, potrivit informaţiilor din presa italiană. Sursa: Reuters
O sursă apropiată situaţiei, citată de Reuters, susţine că plecarea lui survine ]n urma unui conflict legat de acţionarii libieni şi a rezultatelor nesatisfăcătoare. Acţionarii şi politicienii l-au acuzat pe Profumo că a permis Libiei să îşi majoreze participaţia la UniCredit, fără să îi informeze pe ceilalţi membri ai conducerii.
Autoritatea Libiană pentru Investiţii, fondul suveran al Libiei, şi-a majorat deţinerea la UniCredit de la 2,1 la 2,6% conform datelor disponibile la 31 august. În acelaşi timp, banca centrală a Libiei deţine aproape 5% din acţiunile UniCredit.
Un purtător de cuvânt al UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, a refuzat să comenteze.
Profumo, cel mai longeviv director general al unei bănci din Europa, a transformat UniCredit dintr-o bancă regională într-un jucător pan-european cu operaţiuni în 22 de ţări. Aflat la conducerea băncii din 1997, Profumo, în vârstă de 53 de ani, şi-a prezentat demisia într-o scrisoare adresată membrilor consiliului de administraţie, înaintea unei şedinţe extraordinare pe tema majorării investiţiilor Libiei la UniCredit.
Analiştii consideră că plecarea sa ar putea lăsa UniCredit fără "cârmă", într-o perioadă în care face eforturi să se refacă după criza financiară şi mai multe achiziţii.
Grupul italian Unicredit este prezent şi în România. Oficialii filialei au negat demisia lui Alessandro Profumo.