Scăderile şi creşterile bruşte de temperatură din acest an au ascăzut producţia de struguri din judeţul Vaslui. Din acest motiv, pieţarii au dublat preţurile faţă de anul trecut.
Kilogramul de struguri se vinde între 2,5 lei şi 5 lei, în funcţie de calitatea boabelor. „Cel mai bine se vând strugurii albi. Eu sunt aici de dimineaţă şi am vândut doar două lădiţe de struguri“, a declarat Maria Toader, o vânzătoare din Piaţa Vidin.
Cumpărătorii cu dare de mână se orientează spre strugurii mai de calitate. „Eu am cumpărat două kilograme de struguri pe care am dat 10 lei. Sunt preţuri destul de ridicate, dar nu avem de ales“, a declarat Ovidiu Bălăceanu, economist venit la cumpărături în Piaţa Vidin.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vaslui, producţia medie de struguri de masă obţinută în această toamnă a fost de 3.571 kilograme/hectar, de trei ori mai puţin faţă de anul trecut.
Podgoriile, lovite de mană
„Producţia a fost atât de slabă din cauza temperaturilor scăzute din luna ianuarie şi a ploilor abundente din luna iunie, care au dus la apariţia manei în podgorii. Apoi, vremea caldă din intervalul iulie – august a avut drept consecinţă făinarea strugurilor“, a explicat Gigel Crudu, directorul executiv adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură.