Pe lângă atletism, antrenorul predă lecţii de înot şi vrea să formeze o echipă puternică de baschet feminin.
Marian s-a „şcolit” într-o perioadă în care sportului i se acorda o atenţie specială în şcoli. „Pe lângă fotbal, atletism, handbal sau volei se practicau şi badminton, tenis de masă şi chiar gimnastică”, îşi aminteşte el. La început a făcut fotbal, iar apoi decatlon şi aruncarea discului. A reuşit să intre la ANEFS în 1992, continuându-şi în paralel cariera de sportiv. În ciuda faptului că a reuşit să cucerească trei medalii la Campionatul Naţional în proba de aruncare a discului, Marian Damian a decis să se retragă din activitatea sportivă la 22 de ani. „Nu mai făceam faţă ritmului!” afirmă acesta.
A devenit profesor de educaţie fizică la Clubul Sportiv Şcolar în anul 1996, primul trial organizat fiind un succes.
Adolescentul care i-a schimbat viaţa
Pentru că nu se descurca cu salariul, Marian s-a hotărât apoi să muncească pe timpul verii în Statele Unite. „Obţinusem cu greu viza şi eram decis să nu mă mai întorc”, spune giurgiuveanul. Visul american avea să fie spulberat cu câteva zile înaintea plecării. Laurenţiu Popa, un tânăr de 14 ani pe care îl remarcase în cadrul unui cantonament la Băile Herculane, a venit şi i-a spus că vrea să renunţe la judo pentru atletism.
„A venit hotărât şi a aruncat cu un metru şi jumătate mai mult decât aruncase vreodată. Ambiţia lui m-a determinat să rămân!”, spune Marian.
De-atunci au trecut doisprezece ani. Conlucrarea dintre cei doi a făcut ca judeţul Giurgiu să reapară pe harta atletismului românesc. După 6 titluri naţionale la seniori şi numeroase alte distincţii, elevul lui Marian Damian a devenit un obişnuit al lotului naţional în proba de aruncare a greutăţii. „Obiectivul este să ajungem la Olimpiada de la Londra. Dacă nu o să reuşim, vom fi bucuroşi că am încercat” spune Marian, c