Pastorel Teodoreanu: "Vinul este singura fiinta in stare lichida". In Descrierea Moldovei, Dimitrie Cantemir ii incondeiaza pe dragii lui supusi moldoveni, notind ca "desfatarea lor cea mai mare este sa petreaca in ospete, uneori de la al saselea ceas al serii pina la al treilea ceas dupa miezul noptii, alteori si pina ce se crapa de ziua, si sa bea pina ce varsa". Nu-i vorba, nici valahii nu duc paharul la ureche, dar moldovenii sint mai tari in pilnie. Intr-o legendara intrecere intre firtati, valahul ar fi fost invins la proba de pahare de moldoveanul cel viteaz, boierit de domn ca urmare a ispravii sale. In tara Moldovei, arata principele, vinul cel mai bun este cel de Cotnari, un vin "mai ales si mai bun decit alte vinuri evropenesti si chiar decit vinul de Tokay", grila de preferinte a domnitorului fiind completata cu vinurile de Husi, de Odobesti si de Nicoresti. Dragostea pe care romanii o au pentru zeama de struguri este adunata, in Gastronomicele minunatului Pastorel Teodoreanu, intr-o definitie cum rar s-ar mai gasi in cartile de azi. Vinul este singura fiinta in stare lichida. Si mesterul Radu Anton Roman ii da dreptate finului degustator cu papila ascutita cu bunatatile de pe plaiurile Moldovei: "Dinsa, Moldova cozonacilor, a manastirilor, a pirjoalelor, a razesilor, a borsurilor, a cetatuilor, a sarmalutelor, a mastilor rituale, a poalelor in briu (!), a vinurilor (Zghiharei si Busuioacei, a Grasei si Babeascai), a marilor calatori-cronicari, si iarasi a vinurilor (a Galbenei de Odobesti) si a reginei Feteasca Neagra!". In acord cu frumoasele rinduri scrise de vestitii trubaduri ai bucatelor si bauturilor de pe plaiurile romanesti, o analiza a Institutului National de Statistica arata ca mincarea, facturile, bautura si tutunul au ponderea cea mai importanta in cheltuielile de consum din primul trimestru al anului in curs. Astfel, aproape 41% din cheltui