Prima zi a lunii octombrie coincide cu Ziua Internaţională a Muzicii, proclamată de UNESCO în 1975, pentru a susţine promovarea ei ca artă în societate. Propunerea a fost făcută de renumitul violonist şi dirijor Yehudi Menuhin, elev al marelui George Enescu, care spunea că această zi va constitui o mare realizare printre activităţile oamenilor şi va deveni un eveniment de propagare pentru o cunoaştere mai bună a artei, un model de consolidare a legăturilor de prietenie dintre oameni cu ajutorul muzicii. Despre această frumoasă zi, reprezentaţi ai activităţii muzicale mureşene, atât concertistice, cât şi pedagogice, ne-au împărtăşit gândurile lor legate de frumuseţea muzicii ca artă, dar şi de rolul pedagogului musical în formarea educaţională.
Fiecare concert este o sărbătoare a muzicii
“Sărbătoarea internaţională a muzicii reprezintă un moment care ne afectează în mod plăcut pe noi, pe muzicienii profesionişti. Pentru noi, cei care profesăm această frumoasă artă, în fiecare concert este o sărbătoare a muzicii. Acum, când muzica este sărbătorită într-un cadru organizat, cu respect şi aleasă consideraţie, trebuie să cinstim memoria înaintaşilor, care au luptat pe baricadele acestei arte, pe parcursul secolelor de istoria muzicii, din cele mai vechi timpuri, până în zilele noastre. În secolul XXI, avem nevoie de muzică în mod special, indiferent de genul care ne place, şi sunt convins că muzica va dăinui multă vreme de acum înainte. Muzica clasică, este un gen aparte, unul select, care ne schimbă, ne modelează, ne dă o altă viziune asupra lumii care ne înconjoară”
Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş
Muzica e înţeleasă de toată lumea
“Muzica, este arta care vorbeşte pe toate limbile şi este înţeleasă de toată lumea. Din punctul de vedere al educaţiei, consider studierea muzicii ca o disciplină absolut necesar