Noul sistem va detecta rău-platnicii după numerele de înmatriculare ale vehiculelor. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Camerele de luat vederi instalate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) îi monitorizează deja pe şoferii care circulă pe cele mai importante drumuri naţionale. Cei care nu-şi cumpără rovinietă şi vor avea ghinionul să treacă prin dreptul camerelor de monitorizare vor primi automat amenda, prin poştă.
De la 1 octombrie, în benzinării şi oficiile poştale se poate cumpăra rovinieta electronică.
Şapte obiective fixe se află deja pe DN 1, DN 2, DN 2A, DN 5, DN 6, DN 6 şi DN 17, în timp ce alte zece camere mobile îi pândesc pe şoferi în diferite puncte. Contravenienţii nu vor fi opriţi - numărul de înmatriculare al maşinii este introdus în baza de date centrală - CESTRIN - Centrul de Studii Tehnice, Rutiere şi Informatică, acolo unde sunt strânse toate infomaţiile la achiziţionarea rovinietei.
Cei care nu se află în această bază de date sunt căutaţi de un soft special în sistemul informatizat al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru identificare. Amenda vine apoi prin poştă şi se încadrează între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme şi ajunge până la 4.500 lei în cazul camioanelor de minim 12 tone. În plus, se va plăti şi o despăgubire către CNADNR, care este între 28 şi 1.210 euro.
Încasări la buget cu 20% mai mari
Autorităţile speră ca încasările CNADNR să se majoreze cu 20% în urma aplicării roviniete. "Sistemul funcţionează, l-am verificat azi-noapte, şi reprezintă şi o condiţie impusă de Uniunea Europeană pentru a obţine mai multe fonduri pentru drumuri", a spus ministrul transporturilor, Anca Boagiu.
Potrivit acesteia, rovinietele vechi sunt valabile până la expirarea perioadei pentru care au fost achiziţionate, d