Peste 3.000 de firme au falimentat ori şi-au suspendat activitatea anul acesta din cauza taxelor prea mari. Decizia Guvernului de a renunţa la impozitul minim îi bucură pe micii afacerişti vasluieni care speră şi la noi măsuri de stimulare pentru crearea de locuri de muncă.
Vestea dispariţiei impozitului forfetar, care a îngropat mii de afaceri din judeţul Vaslui, i-a bucurat enorm pe întreprinzători, dar şi pe cei care în ultimele luni au monitorizat efectul dezastruos pe care l-a avut taxa asupra economiei.
Ovidiu Copacinschi, preşedintele Asociaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (APIMM), afirmă că această decizie este binevenită. „Sincer, chiar dacă scrie negru pe alb că s-a eliminat impozitul, parcă nu-mi vine a crede. Am aşteptat demult această măsură. Încă de la început am spus că birul nu face altceva decât să pună pe butuci economia“, ne-a declarat Ovidiu Copacinschi.
Victimele impozitului
Potrivit statisticilor Registrului Comerţului, în acest an, la nivelul întregului judeţ au falimentat 3.285 de societăţi. „Anul trecut alte aproape 1.800 de firme au dispărut de pe piaţă. Asta înseamnă că celebrul impozit minim a dus la falimentarea a peste 5.000 de firme“, a subliniat Copacinschi. Impozitul minim, introdus în primăvara anului trecut, este cuprins între 2.200 lei, dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 de lei, şi 43.000 de lei pentru venituri de peste 129 de milioane lei. Preşedintele APIMM Vaslui mai consideră că eliminarea acestui impozit nu va duce la o relansare a economiei judeţului, însă va ajuta la stabilizarea acesteia, în sensul că micii afacerişti nu se vor mai grăbi să îşi închidă firmele.
Unul dintre aceştia este Dumitru Strungaru. El are o mică afacere în Bazar şi spune că, dacă nu ar fi fost eliminat acest impozit, nu ar fi reuşit să reziste până la finele anulu