Prin comuna Şviniţa, din Mehedinţi, aproape de Cazanele dunărene, circulă un zvon printre localnici că primarul vrea să-i bage în afaceri. Sursa: EVZ
Cum a văzut edilul Nicolae Curici că de câţiva ani, când toamna începe să fugărească frunzele de pe copaci, se plimbă pe uliţe un danf puternic de ţuică aromată, i-a venit imediat ideea să fugă repede la OSIM să o înregistreze.
Şi poate? Normal, pentru că n-a văzut niciun cazan din România ceea ce fierb cele din comuna lui Curici, la Şviniţa e singurul loc din România unde "plânge" din sticlă, ţuica de smochine. Primarul e tranşant, în zonă, smochinii au apărut odată cu oamenii şi cu satele: "creşte de sute de ani. Nu există gospodărie care să nu aibă măcar doi - trei copaci plantaţi. Fiecare are în faţa casei, în grădină, alţii plantaţii întregi".
Anul acesta, edilul a întărit tradiţia din comună, cu ajutorul unor fonduri europene, au fost plantaţi1.000 de puieţi de smochin. Iar ca să le închidă gura invidioşilor care tot spun că smochinul s-a pripăşit pe meleagurile din Şviniţa, anunţă că aproape 90% dintre aceştia s-au prins şi în 2-3 ani vor produce smochine care vor ajunge dulceaţă în borcane şi "apă aromată cu grade, în păhărele".
Uscătorul
Localnicii nu prea îşi laudă ţuica şi dulceaţa pe care o fac, "produsele îşi fac singure reclamă, guşti şi ai să ne cauţi cu siguranţă". "Ţuică sau palincă din prune face toată lumea, dar de smochine nu găseşti decât în zona noastră. Nu prea poţi să o descrii, trebuie să o încerci",caracterizează marfa consătenilor, primarul. Ţuica de smochin nu apărut de multă vreme, cam de trei ani.
Anul acesta, la un recensământ din ochi a reieşti că aproximativ un sfert dintre şviniţeni au făcut ţuică de smochine, iar de la an la an, numărul lor creşte simţitor.
"Nu putem spune că se face în cantităţi industr