Dacă locuieşti la etajul al doilea al unui bloc o să îmbătrâneşti puţin mai repede decât vecinul tău de la parter, potrivit teoriei relativităţii generale.
Nenumărate teste au arătat că teoria relativităţii a lui Einstein afectează sateliţii care se învârt în jurul Pământului precum şi galaxiile în mişcare, dar te-ai gândit vreodată că te afectează şi pe tine atunci când urci scările?
Un studiu recent a demonstrat că efectele relativităţii pot fi resimţite şi de oameni, potrivit site-ului LiveScience.
Experimentele realizate de fizicienii de la Institutul National de Standarde şi Tehnologie din Boulder, America, au confirmat efectele relativităţii. Ei au folosit ceasuri atomice foarte precise pentru a calcula dacă timpul se scurge mai lent când cineva se află mai aproape de Pământ.
Astfel, cercetătorii au arătat că şi o diferenţă mică de înălţime, de aproximativ 30 de centimetri, provoacă o consecinţă măsurabilă în trecerea timpului. De exemplu, dacă din două surori gemene, una locuieşte 79 de ani la o altitudine cu 33 de centimetri mai sus decât cealaltă, ea va fi cu o fracţiune de secundă mai bătrână decât sora sa, spun cercetătorii.
Acestă diferenţă de timp este prea mică pentru a fi remarcată de oameni sau pentru a fi măsurată de ceasurile normale. Dar oamenii de ştiinţă cred că în viitoarele experimente ştiinţifice chiar şi o diferenţă de un trillion de secunde ar putea fi semnificativă.
Pentru a realiza aceste experimente, fizicienii americani au folosit ceasuri atomice care funcţionează pe baza vibraţiilor unor atomi de aluminiu. Ceasurile atomice sunt atât de precise încăt au o deviaţie de doar o secundă la 300 milioane ani, potrivit site-ului RussiaToday.
În cadrul unui experiment, cercetătorii au plasat ceasurile la diferite înălţimi pe perete şi au constat că cel care era situat mai sus mergea puţin mai reped