România a urcat în topul țărilor din care se trimit spamuri, ajungând într-un singur trimestru de pe locul 8 pe locul 5, anunță oficialii laboratorului anti-malware al Panda Security. Sursa: EVZ
În această perioadă, primele 10 țări emitente de spam au diseminat 55% din mesajele nedorite aflate în circulație. Dacă în trimestrul al doilea România se situa pe locul 8, în intervalul iulie-septembrie, a urcat pe locul 5 la nivel mondial. 3 țări din Europa de Est sunt situate în primele 5 țări, iar Marea Britanie a ieșit din top 10. La celălalt capăt, al statelor care au de suferit de pe urmă spamurilor se află Taiwan, urmată de Rusia, Brazilia, Argentina, Polonia și Spania.
Conform datelor furnizate de Panda Labs, modul tradițional de infectare a calculatoarelor, prin e-mail, a scăzut în favoarea unor metode mai moderne. Una din metodele care a câștigat este utilizarea rețelelor sociale cum ar fi atacurile clickjacking folosind butonul "Like" din Facebook, pagini Web false poziționate în topul afișărilor motoarelor de căutare (BlackHat SEO), exploatarea vulnerabilităților “zero-day”. Tot la acest capitol nici, noul sistem de operare, Android nu a scăpat de atacurile malware.
„Situația în ceea ce privește spamul nu s-a îmbunătățit. Spammerii se află permament în căutarea de noi cai prin care mesajele lor să atingă cât mai mulți utilizatori, iar, pe măsură ce soluțiile de securitate le contracarează, sunt inventate noi tehnici”, se mai arată în comunicatul celor de la Panda Labs.
Metodele de distribuire a spamului s-au perfecționat, la acest moment spamul fiind trimis chiar prin fișiere mp3, mai spun specialiștii IT.
95% din mesajele email aflate în cirulație sunt catalogate ca spam. Multe din aceste mesaje sunt trimise de botneți (acele calculatoare controlate de hackeri), bineînțeles, fără știrea utilizatorilor acestor calculatoare.