In cate feluri poti folosi sarea? Iar raspunsul Institutului Sarii, din SUA, este 14.000! Probabil ca nici nu exista un mineral mai versatil decat sarea.
Folosirea acesteia pentru conservarea hranei este una dintre reusitele civilizatiei - a ajutat oamenii sa nu mai depinda atat de mult de mancarea sezoniera, permitand si calatoriile la mare distanta. Totusi, in acea vreme era dificil sa se obtina.
Cu mijloacele de astazi, sarea este cel mai comun si la indemana mineral nonmetalic din lume; de fapt, resursele de sare sunt inepuizabile, conform Care2.
Cel putin din perioada medievala, sarea este folosita la curatenie, generatii si generatii bizuindu-se pe ea pentru tot felul de trucuri in casa si in jurul ei.
In bucatarie
Adauga in apa care fierbe. Multi cred ca daca adauga sare in apa aceasta o va determina sa fiarba mai repede, ceea ce e fals. Ce face sarea este sa determine apa sa fiarba la o temperatura mai mare, reducand astfel timpul de gatit.
Buna pentru cand crapa ouale. Pentru ca mareste temperatura de fierbere, face ca albusul sa se solidifice mai repede, atunci cand ouale s-au crapat, nemaiinprastiindu-se in ibric.
Testeaza prospetimea oualor. Doua lingurite de sare intr-un vas cu apa in care a fost asezat si un ou vor face ca acesta sa se ridice sau nu la suprafata, in functie de cat de proaspat e. Un ou proaspat va sta pe fundul paharului, in timp ce unul nu foarte proaspat, nu neaparat stricat, va pluti. Daca te temi sa nu fie stricat, sparge-l intr-un vas si bazeaza-te pe nas.
O alta strategie de a sti cat de proaspat este oul pe care esti pe cale sa il consumi este data de cat de usor se curata: daca intampini dificultati atunci e proaspat.
Mentine culoarea fructelor. Daca ai apucat sa decojeti niste fructe dar nu le-ai consumat inca, scufunda-le