Dacă anii trecuţi Platoul Inima Reginei din Bran era neîncăpător, nu la fel s-a întâmplat şi anul acesta la „Răvăşitul Oilor”
Bulzul ciobănesc, pastrama de oaie şi mustul bat mititeii şi berea atunci când vine vorba de „Răvăşitul oilor” de la Bran. Nici unul dintre aceste produse însă nu a reuşit să bată criza. Dacă anii trecuţi Platoul Inima Reginei din Bran era neîncăpător, nu la fel s-a întâmplat şi anul acesta. Mult mai puţini turişti au fost interesaţi de evenimentul care aduce probabil cele mai multe produse tradiţionale la un loc decât orice alt festival sau petrecere câmpenească.
Ciobanii brăneni s-au luptat ca de fiecare dată într-un adevărat război al gusturilor, miresmelor şi bunătăţilor tradiţionale, cum numai ei ştiu să facă. Bulzul ciobănesc, pastrama de oaie, borş de miel, zamă de potroace, tochitură ardelenească şi câte şi mai câte, toate le lăsau gura apă turiştilor, din păcate prea puţini la ediţia de anul acesta. „Am venit cu produse tradiţionale, bulz de casă, cartofi copţi, pastramă de oaie proaspătă, coaste la grătar, cârnăciori. Bulzul este cel mai căutat, a bătut clar micii”, ne-a spus Georgiana Boieriu, comerciant. „Avem tochitură de oaie cu mămăliguţă, cârnăciori la grătar, bulzul ciobănesc, crochete de brânză, aici avem brânză de burduf în coajă de brad sau în băşică de porc. Doar produse tradiţionale. Cu clienţii cam slăbuţ, dar sper că până deseară să-şi mai dea drumul. Este şi foarte frig, lumea nu era pregătită pentru frigul asta care s-a aşternut peste noi ”, ne-a spus Luminiţa Urzică.
„Răvăşitul nu înseamnă numai coborâtul oilor de la munte şi împărţirea proprietarilor, înseamnă şi petrecere. Oamenii au stat acolo sus cu oile, au coborât cu produsele, le şi valorifică şi petrec. Mănâncă şi ei, dar mănâncă şi turiştii, şi un bulz, şi o pastramă. În zonă sunt vreo 7 tipuri de brânzeturi, cred că putem concura