Nicio universitate de la noi nu figurează în vreun clasament internaţional al marilor instituţii de învăţământ superior din lume. Unii rectorii plănuiesc să intre măcar în top 500. Universităţile româneşti stau foarte prost în topuri la criterii precum finanţarea, proiectele ştiinţifice, profesori universitari din străinătate.
Festivităţile s-au încheiat, cursurile au început: pentru universităţile româneşti urmează un an în care pot ieşi din anonimatul în care se zbat de ani buni, ori pot pierde în continuare studenţi, îndreptându-se încet, dar sigur, spre faliment.
Nici una dintre universităţile de stat de stat din România nu stă bine în topurile internaţionale de profil. Cea mai bine clasată este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi - locul 576 în topul Webometrics, care măsoară vizibilitatea şi performanţele pe internet. La mare distanţă, (locul 941) urmează Universitatea Bucureşti. Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este pe locul 1.007, iar Politehnica din Bucureşti - pe 1.055.
Ambiţii mari în Capitală
Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii din Bucureşti, susţine că în noul an universitar se va schimba modul în care vor fi evaluaţi studenţii. „Vom îmbunătăţi programele de masterat şi ne vom axa pe trecerea la calitatea rezultatelor învăţării. Practic, în loc să axăm programele de studii pe progresul studenţilor, ne vom concentra pe evaluarea competenţelor", a declarat Pânzaru. El a mai spus că, prin îmbunătăţirea calităţii studiului, universitatea are în vedere şi ocuparea unei poziţii mai bune în topurile internaţionale.
„Pentru a intra într-un astfel de top ar trebui să avem un buget mult mai mare. Noi avem un buget anual de 60-70 de milioane de euro, dar ar trebui să avem cam 100 de milioane de euro. În condiţiile crizei nu prea avem cum să ne dublăm bugetul", a spus Ioan Pânzaru. El susţine, în acelaşi timp, că Uni